Forento speelde: "HEMELWATER"

van Peter AtenHemelwater

"Hemelwater" is een speciaal voor Forento en het Zaans Eeenakter Festival geschreven kort toneelstuk. De Titanic is vergaan, na het ongeluk komen de resten naar het voorportaal van de hemel, om daar toegelaten te worden tot het hemelwater: de serene wateren van de eeuwige rust.  Maar was het wel een ongeluk? Of was er sprake van opzet, zoals in een van de complottheoriŽn die rond de ondergang van de Titanic de ronde doen wordt beweerd?

In een kort en humoristisch toneelspel voorziet Peter Aten de argwanenden van nieuwe munitie voor twijfel over de ware oorzaak van de ondergang van de Titanic. Regisseur Roy Drommel laat schoorstenen spreken en daagt de spelers van Forento uit om de doden weer tot leven te laten komen en hun verhaal te vertellen.

We hebben de voorstelling 12 februari 2012 gespeeld op het Zaans Eenakterfestival. Daar werden zes stukken gespeeld, allemaal met als thema de Titanic. Vanuit zeer verschillende invalshoeken werd de ondergang van het onzinkbare schip belicht:  de opvarenden de bouwers, het schip zelf en zelfs de ijsschots kwam aan bod.

Titanic en het Festival Van Het Korte Toneelstuk

Het Zaans Centrum voor Amateurtoneel heeft voor het 20e eenakterfestival gekozen voor een bijzondere aanpak:
Het historische feit dat het in 2012 honderd jaar geleden is dat het legendarische schip The Titanic zonk, was uitgangspunt voor dit Festival Van Het Korte Toneelstuk.
 
Het legendarische schip , dat onzinkbaar werd geacht, liep al tijdens de eerste reis op een ijsberg.
Hoogmoed, ijdelheid en trots, technisch vernuft, luxe, illusies en… mensenlevens verdwenen naar de bodem van de oceaan.
Zes verenigingen kregen ieder een schrijver en een regisseur toegewezen. Samen met de spelers gingen zij aan de slag met vragen als:

 Dit leverde een zestal op zichzelf staande eenakters op die gezamenlijk de reis van de onzinkbaar geachte Titanic doen herleven.


Culturele Manifestatie

Voor wie het eenakterfestifval in Zaandam gemist heeft, was er een herkansing: nu in Castricum. Op zaterdag 17 maart speelde Forento nog een maal dit bijzondere toneelstuk. Het was nog een uitdaging om de hoge schoorstenen hun plaats te laten vinden op het kleine en lage podium. De voorstelling werd voorzien van een kort inleidend fimpje, waardoor deze ook zonder het kader van het Titanic-thema volgbaar was. En tot slot was er nog een wervend filmpje over Forento.


Spelers

Maaike Kerssens
Rob Heldens
Sandra Noordover
Anneloes de Beer
Marie Louise Middelhoff
Eline Euverman
Sandro Swen
Hiddo Prevo
Rose McGladdery
Portunus
Schoorstenen
Harry Dobbins
James Dixon

terug naar de homepage